keresés a weboldalon

Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület

Hűsítő strandolás

Nyári fürdő körkép Zalaegerszegen

Petőfi híres versét némiképpen átköltve nyugodtan mondhatjuk, hogy itt van a nyár, itt van újra és szép, mint mindig énnekem. A gyerkőcök természetesen a vakáció izgalmaiért örülnek a június-augusztus közötti időszaknak, a szülők pedig annak a néhány napnak, jobb esetben hétnek, amikor maguk mögött hagyják a hétköznapok taposómalmát, hogy kikapcsolódjanak, feltöltsék szellemi és testi tartalékaikat.

A nyári feltöltődés egyik elmaradhatatlan eleme a lubickolás, a fürdőzés, vagy régiesen mondva: a „lidózás”. A zalaegerszegi strandokat számba véve örömmel nyugtázzuk, hogy a dimbes-dombos vármegyeszékhelyen vízparti fürdő és népszerű vízipark egyaránt megtalálja célközönségét. Még a család kedvencei, a négylábú kutyusok számára is akad hely, ahol birtokba vehetik a hűsítő vizet.

A turisztikai szakemberek Zalaegerszeg turisztikai motorjának nevezik a város északnyugati részében található Gébárti-tavi fürdőkomplexumot. Nem is csoda, hiszen itt – talán egyedülálló módon – négy különféle strandot is kiépítettek az elmúlt évtizedek során: tóstrand, termálfürdő, aquapark és kutyastrand várja látogatóit. Az impozáns felsorolást még elmélyíti a közelmúltban teljes egészében felújított Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda, valamint a hozzátartozó szabadtéri Városi Strand.

Kezdjük „vizes utazásunkat” a legnagyobb látogatószámmal működő AquaCity Vízicsúszda- és Aquaparkkal. Egy aquapark esetében nem feltétlenül a torony szó jutna eszünkbe, holott az egerszegi fürdő emblematikus látványosságának számít a messziről is jól látható csúszdatorony, amelynek tetejébe felmászva a város legmagasabb építményét, a bazitai TV-tornyot is láthatjuk. Innen számos csúszka indul: félénkek és vakmerők egyaránt megtalálhatják itt a számításukat. Itt Gombóc Artúr azt mondaná: van zöld csúszda, kék csúszda, kétszemélyes csúszda, fedett csúszda, Twister-csúszda. Lehet választani! Kisgyerekes családok komfortérzetét növeli a csecsemők- és kisgyermek számára kiépített medencék, a jacuzzik vagy akár hazánk egyik legnagyobb hullámmedencéje.

Az aqupark egyik szomszédjára gyönyörű természeti környezetben lelünk rá, hiszen a patkó alakú Gébárti-tó egyfajta göcseji oázisnak hat a zöld ezernyi árnyalata közepette. Nyugodtan vágyjunk arra, hogy egy kör alakban körbesétálhassuk a tavat: tan- és pallóösvények és hidak segítenek ebben. Naplementében kifejezetten romantikus program! A Gébárti-tó strandja pedig retró élményeket kínál. Északkeleti részében lelnek rá a négylábú gazdik arra a strandra, ahol kedvenceik lubickolhatnak a tó vizében.

Innen már csak egy ugrás az egész évben nyitva tartó Zalaegerszegi Termálfürdő, amelynek mélyről feltörő vizét szó szerint hűteni kell! Persze nemcsak rossz idő esetén érdemes felkeresni a fedett fürdőt, hiszen számos medence és csúszda áll a fürdőzők rendelkezésére.

A zalaegerszegiek kultikus helye volt évtizedekig az a Városi Strand, amelyet nemrégiben újítottak fel és tettek még komfortosabbá a kisgyermekes családok számára. A felszerelés már nem árulkodik a szocialista éra közkedvelt fürdőparkjáról, mint ahogy a közvetlen szomszédságában található hatalmas építmény sem, amely az egykori uszodát váltotta, és amelyben az úszósportok szerelmesei találhatnak maguknak pályát – nem csak nyáron.

Oszd meg, hogy más is lássa: