keresés a weboldalon

Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület

Hétfő van! Mit csináljak Zalaegerszegen?

Csak semmi pánik! Van ötletünk!

Különös fintora a sorsnak, hogy pont a hét legelső napja, azaz a hétfő számít a „legkritikusabbnak” üdülés, nyaralás szempontjából. Hisz’ jól tudjuk: hétfőn a múzeumok zárva tartanak – nemcsak Zalaegerszegen, hanem Magyarország legtöbb településén.

De fel a fejjel! Ettől függetlenül számos programot és élményt tudunk ajánlani a Zalaegerszegre érkező turistáknak, sőt azon városlakóknak is, akik szeretnek a saját településükön belül turistaként mozogni.

Az ajánlatok sorát a Gébárti-tó környezetével kezdjük – persze nem véletlenül. Voltaképpen Zalaegerszeg turisztikai motorját jelenti a város északnyugati csücskében található mesterséges tó, amelynek partján és közvetlen közelében akár egész napos kikapcsolódásra tudjuk invitálni az érdeklődőket. A „Kézművesek Háza” becenévvel illetett Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház hétköznapokon – igen, így hétfőn is – várja a látogatókat 10 és 15 óra között. Van itt minden csudajó, többek között egy honfoglalás korát megidéző, teljes egészében nemezből készült vezérsátor, ahová mezítláb be is lehet lépni. A kézműves remekek megtekintése után talán kontrasztosnak tűnik a külső „kínálat”, holott a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark is őseink (temetői) kultúráját hozza közelebb.

Az egerszegiek nagy álma valósult meg, amikor a közelmúltban – tanösvény, kettő híd és pallóösvény segítségével – körbejárhatóvá vált a Gébárti-tó. Reggel, napközben, de akár este is sétára, andalgásra csábít. Gyönyörű panorámát biztosít a Fehér Hattyú étteremnek, ahol kulináris különlegességek sorát lehet megkóstolni. Nem véletlen a névválasztás, hiszen a hattyúk évtizedek óta a tó lakóinak számítanak, látványuk ugyanúgy hozzátartozik az állóvízhez, mint fürdőzők a kiépített tóstrandon. Megtalálja a számítását az is, aki más fürdőhelyet részesít előnyben, ugyanis a tóval „átellenben” aquapark, termálfürdő, szomszédságában pedig kiépített kutyastrand működik.

Az AquaCity csúszdadombjáról rálátni Zalaegerszeg egyik szimbólumára, a bazitai dombtetőn felépített TV-toronyra, melyet azért is ajánlunk az elsők között, mert hazánkban mindössze csak négy TV-torony fogadja a turistákat. Egerszegen 53 méter magasságban egy körpanorámás presszóból vagy az alatta található kilátóból akár az Alpokig is ellátni! Nem lehetetlen tehát, hogy kánikula idején havat lássunk! A TV-torony áprilistól szeptemberig biztosan várja a látogatókat, minden nap 11 és este 8 óra között. Különleges élmény a magasból megfigyelni a naplementét, ajánljuk a bakancslistára felírni!

Hétfőn szintén nyitva tart az Alsóerdei Sport- és Élménypark, ahol mindent ér: játszani, falat mászni, gokartozni, VR-szemüveggel vadászni, akár még síelni is! (Persze úgy biztonságos, ha a szabályokat betartjuk4) Ha pedig a természetbe vágynak, akkor legyen cél a közeli Azáleás-völgy vagy az Aranyoslapi-forrás. Mindkettő remek séta- és pihenőhely.

Még ha a múzeumok nem is tudják fogadni hétfőn az érdeklődőket, nem fognak kulturális élmény nélkül távozni. A Tourinform irodában nyomozós kalandjáték-füzetet is árulnak, mely a szabadulós szobák élményét elegyíti a városvezetéssel. Kérjék a Zalaegerszeg titkai című kiadványt, mely segítségével önállóan is bejárható a belváros, miközben a lapokon olvasható szövegek és képek segítségével feltárul a település több száz éves múltja. Bármelyik „sétafikát” is választják, legalább egy-másfél órára elegendő „municiót” kapnak általa.

Mindent összevetve: hétfőn is van élet Zalaegerszegen!

Oszd meg, hogy más is lássa: