keresés a weboldalon

Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület

Hozd ki a legtöbbet Zalaegerszegből!

Zalaegerszeg telis-tele van meglepetésekkel!
A zalaegerszegiek tudják, hogy a város minden nap rejteget valami érdekeset, valami különlegeset. Ami élmény a zalaegerszegieknek, az élmény lehet a városba érkezőknek is. A legfontosabb látnivalók mellett most mutatunk további 5 +1 tippet, amiért Zalaegerszegnek helye van a bakancslistádon!

1. A természet jól áll a városnak

Tudtad, hogy Zalaegerszeget déli és keleti oldalról összefüggő, nagy rengetegek határolják? Mindez szépen rímel arra, hogy Zalát az ország egyik legerdősültebb vármegyéjeként tartják nyilván. A természeti lehetőségek szinte kimeríthetetlenek a vármegye szívében: tanösvények, horhosok és erdei túraútvonalak várják a bakancsos és kerékpáros turistákat. Aktív időtöltés Zalaegerszegen? Csak győzd energiával!

2. Régimódi és meghökkentő történetek nyomában

Zalaegerszeg múltja telis-tele van elképesztő, szenzációs, pikáns, olykor hátborzongató történetekkel. A titkok előtted is feltárulnak az egyesület által szervezett városismereti sétákon! 100 % élmény, 100 % Zalaegerszeg.

3. Szubjektív tárlatvezetések, mesetúrák

Különleges élményt ígérnek a Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum kurátori tárlatvezetései, melyek keretében az állandó és időszaki kiállításokat lehet rendhagyó módon megismerni. Az időszaki kiállításhoz ezeken túl is igazi kuriózumnak számító kísérőrendezvényeket fűznek. Különleges meghívott vendégek segítségével szubjektív tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

A Göcseji Falumúzeumban mesés családi kalandtúrarára várják a kicsiket és nagyokat. Az éppen aktuális évszakhoz igazodó program résztvevői Pálfi Gyurka nyomában járhatják be a Falumúzeum épületeit, ismerhetik meg az évszak napjaira jellemző élethelyzeteket, a munkafolyamatokat és az állatokat is. Megtapasztalhatják az egykor volt göcseji parasztemberek mindennapjait és ünnepi pillanatait, olykor bizony embert próbáló életét.

4. Zalai ízek, amiért érdemes útra kelni

Tudtad, hogy kevés olyan karakteres konyha van, mint a zalai, mely megőrizte tradicionális ízeit és ételeit? A vármegye éttermeiben megkóstolhatunk olyan eledeleket, mint például a dödölle, a prósza vagy a tökös-mákos rétes. Érdemes felkeresni a városi piacot, a vásárcsarnokot és a Göcseji Tudásközpontot is, ahol a finomságok mellett helyi termelők egyéb termékei is megvásárolhatók. A kereskedők majd minden nap kínálják portrékáikat, ám kedden, pénteken és szombaton, vagyis a nagypiaci napokon csak úgy nyüzsög a vásár. Vasárnaponként pedig a bolhapiac kínálatában bukkanhatunk kincsekre.

5. Extra, de nem extrém élmények

A hagyományos kirándulások mellett kalandosabb, mondhatni „extrémebbek” programok is elérhetők Zalaegerszegen! Akinek kedve szottyan, jégcsarnokban korizhat; aki gokartozni szeretne, megteheti; aki a paintballt kedveli, hódolhat a szenvedélyének. Rossz idő esetén pedig szabadulószoba várja a rejtélyek kedvelőit a Mindszentyneumban és a Kihívás pincéjében is. Ám még koránt sincs vége az élményeknek, hiszen a városban, kerékpár- és rollerkölcsönzés is lehetséges. Bátorságpróba Zalaegerszegen? Naná, jöhet!

5+1. Nyomozás a belvárosban

Tudtad, hogy Zalaegerszeg legfontosabb belvárosi nevezetességeit nyomozva-játszva is felfedezheted? Ha kipróbálod a Tourinform iroda szabadulós játékok mintájára készített élményjátékait, a kaland biztosan garantált! Mind „A szobor titka”, mind pedig az „Állati nyomozás” című játék háttérsztorija valós zalaegerszegi történeten alapul – a program végén pedig valódi „helytörténeti” nyomozó válik belőled! Egy jótanács: bátran keress-kutass, ügyesen számolj-írj, használd az agytekervényedet, nézz fel a homlokzatokra – figyelj meg mindent! A megoldás ott van a szemed előtt!